FRF, cadou otrăvit pentru Craiova

FRF a tăiat în carne vie ieri la Adunarea Generală, a dezafiliat Universitatea Craiova, dar i-a făcut oraşului „cadou” un loc în Liga a II-a pentru o nouă echipă.

Adunarea Generală (AG) a FRF a adoptat ieri, cu 168 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă şi 18 abţineri, dezafilierea definitivă a SC Fotbal Club U Craiova SA. Pe de altă parte, la propunerea preşedintelui FRF, Mircea Sandu, AG a aprobat acordarea unui loc în Liga a II-a oraşuluiCraiova, echipa urmând să fiinţeze sub tutela primăriei. „Având în vedere că nu e normal ca un oraş să sufere din cauza unei persoane iresponsabile, propun AG să acorde un loc Loc în Liga a II-a pentru o echipă din oraşulCraiova, urmând ca autorităţile locale să înscrie formaţia. Domnule Cârţu, preluaţi frâiele!”, a spus Mircea Sandu, citat de gsp.ro.

Fostele glorii ale Craiova Maxima, Rodion Cămătaru şi Sorin Cârţu, au fost invitate la şedinţa de ieri a AG. Echipa oraşului pare să se „coaguleze” în jurul celor doi. Potrivit realitatea.net, Cămătaru a declarat ieri că palmaresul grupării din Bănie se află în proprietatea fostului patron, Dinel Staicu, şi nu a lui Adrian Mititelu, iar noua echipă va fi de fapt cea tradiţională.  „Este o decizie înţeleaptă de a acorda Craiovei un loc în Liga a II-a. Urmează să facem un comitet de iniţiativă. Cred că vom rezolva şi problema palmaresului, pentru că trebuie să vedem cum va fi noua Universitatea Craiova, s-ar putea să fie vorba de cea veche… Se pare că palmaresul este la Dinel Staicu”, a spus Cămătaru.

 

Cârţu: Fără sprijinul autorităţilor nu se face nimic

 

Contactat telefonic, fostul mare jucător al Universităţii Craiova, Sorin Cârţu, a explicat prezenţa sa la şedinţa de ieri a Adunării Generale de la Casa Fotbalului şi a afirmat că “este regretabilă decizia dată de FRF” cu privire la dezafilierea grupării oltene. “Eu am fost invitat de FRF să particip la această adunare, la fel şi Cami (Rodion Cămătaru – n.r.), şi am acceptat, eram curios, pentru că eu sunt antrenor şi nu mai participasem la astfel de discuţii. Şi Costică Ştefănescu a fost invitat, şi Ilie Balaci mi se pare că a primit o invitaţie, doar că ei nu au vrut să participe. În privinţa dezafilierii nu ştiu ce să zic, pentru că eu nu ştiu ce conţine dosarul Universităţii Craiova. Mă gândesc că juriştii FRF-ului au avut la dispoziţie aproape un an de zile să analizeze documentele, probabil că este o decizie corectă. Oricum, este regretabil ce s-a întâmplat”, a spus Sorin Cârţu, pentru GdS şi sport-vartos.ro.

Sorin Cârţu a vorbit şi despre posibilitatea ca oraşul Craiova să aibă o echipă în eşalonul secund din sezonul viitor, explicând că proiectul apariţiei unei noi echipe poate deveni viabil, însă doar cu sprijinul autorităţilor locale. “Oraşul Craiova poate avea echipă în ediţia viitoare a Ligii a II-a, care am înţeles că va începe pe 18 august, dar numai dacă se vor implica autorităţile locale. Depinde doar de cine va ieşi la Primărie, Olguţa Vasilescu sau Antonie Solomon, şi la Consiliul Local, unde eu cred că Neluţu Prioteasa nu va avea probleme. E datoria lor, ca şi olteni, să ia atitudine şi să creeze un proiect sănătos, pe termen lung, cu un management bun, care să nu aibă soarta celui dinainte. E destul timp să faci echipă, de pe 10 iunie până pe 18 august. Dacă mă implică şi pe mine e bine, dacă nu la fel. Era normal ca oraşul Craiova să primească invitaţie pentru Liga a II-a, spiritul Universităţii Craiova nu poate fi în divizia D sau C. Nu ştiu cum îi vor face loc, e treaba lor, dar ideea este că oraşul Craiova poate avea echipă în Liga a II-a”, a completat Sorin Cârţu.

Pe de altă parte, primarul Antonie Solomon a spus că nu vrea să profite electoral de acest moment, urmând să facă mai multe declaraţii după alegeri. „Vom face declaraţii după alegeri. Am aşteptat şi noi decizia FRF, să vedem ce se întâmplă. În condiţiile date, avem o datorie morală faţă de fenomenul fotbalistic şi suporterii dinCraiova”, a punctat Solomon, pentru GdS.

 

Mititelu: E o infracţiune foarte gravă ceea ce a făcut FRF

 

Aflarea verdictului l-a iritat la maximum pe finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, care consideră că Mircea Sandu şi compania au făcut un abuz. „E ultima zvâcnire a lui Mircea Sandu. E o infracţiune foarte gravă ceea ce a făcut FRF. Această hotărâre trebuie depusă la Tribunalul Bucureşti, ea nu produce efecte de astăzi, ci de abia după ce instanţele vor da o sentinţă definitivă. S-a lucrat toată săptămâna la chestia asta, doar maximum 24 de persoane au avut drept de vot în Adunarea Generală. E o simbioză între Sandu Mircea şi Gigi Neţoiu, iar Antonie Solomon vrea să salveze în ultimul moment realegerea sa la funcţia de primar. Am încredere că justiţia va face dreptate în cele din urmă”, a spus Adrian Mititelu la Sport.ro.

 

Balaci nu vrea o altă echipă

 

Ilie Balaci, fosta mare glorie a Ştiinţei, este mâhnit de decizia luată astăzi de FRF în cadrul Adunării Generale şi este împotriva înfiinţării unei alte echipe, alta decât Universitatea Craiova. „Nu am fost surprins de decizia dată, pentru că la noi în fotbal soarta se decide de anumiţi indivizi. Nu ştiu ce asociaţii de vânători de fotbalişti ajung să decidă soarta unei echipe precumCraiovaşi nu este normal! La Craiovase strângeau 30.000 de oameni şi asta este cel mai mare necaz. A fost printre puţinele echipe care putea să aducă la stadion atâţia oameni. Necazul nu este numai al Craiovei, ci al întreg fotbalului românesc. Au ce au cu Mititelu, însă pe noi ne deranjează faptul că decizia nu este cea corectă. Decizia este total împotriva Craiovei, nicidecum împotriva lui Mititelu! S-a uitat faptul că această echipă a fost prima care a reuşit o performanţă în Europa? Cred că Mititelu ar trebui să continue demersul în Justiţie şi nu contează unde se va ajunge. Dacă nu, o vom lua din nou de la capăt şi sperăm să apucăm să mai vedem această echipă acolo unde îi este locul. Dacă mâine se va înfiinţa o echipă care să reprezinte fotbalul craiovean, această echipă va avea suporteri cât are acum Sportul! La Craiova nu se poate face o altă echipă. Este o glumă proastă această reînfiinţare! Este doar o şmecherie ieftină!“, a declarat Ilie Balaci la Sport Total FM. „Dacă vreau să văd fotbal, prefer televizorul. Echipa nu va fi agreată şi nu va avea mai mult de 300 de fani la stadion. Dacă echipa care se reînfiinţează îl are tot pe Mititelu patron? Dacă Mititelu vrea să fie proprietar, ce o să facă atunci? O să se creadă că totul a fost împotriva Craiovei sau a lui Mititelu?”, a mai declarat Ilie Balaci, la Sport.ro.

 

Povestea dezafilierii

 

Pe 20 iulie 2011, Comitetul Executiv (CEx) al FRF a adoptat măsura de excludere provizorie a clubului oltean, din cauza litigiilor cu federaţia. Comisiile FRF au decis anul trecut că U Craiova trebuie să-i plătească lui Victor Piţurcă despăgubiri de 7.000.000 de euro, iar clubul a atacat hotărârea în instanţa civilă. Ulterior, reprezentanţii U Craiova au susţinut că nu au dat în judecată FRF, ci doar pe Victor Piţurcă. Ulterior, membrii CEx care au adoptat măsura de excludere provizorie au fost reclamaţi la DNA. Societatea dezafiliată ieri definitiv de FRF este în insolvenţă la Tribunalul Braşov, din cauza datoriilor către stat, primăriile dinCraiovaşi Drobeta Turnu-Severin, Victor Piţurcă şi foştii jucători.

Creditorii s-au îndreptat şi împotriva Western Gate Residence şi Cetatea Banilor City, firmele care au preluat datoriile clubului în 2009. U Craiova este în proces de evacuare cu primăria pentru baza sportivă „Ion Oblemenco”, dar şi cu Direcţie Judeţeană de Sport şi Tineret (DJTS) pentru cantonament. Fotbal Club U Craiova SA a atacat în instanţă decizia CEx din 20 iulie 2011, cauza aflându-se şi acum pe rolul Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

 

Palmares Universitatea Craiova 

Campioană a României de patru ori: 1974, 1980, 1981, 1991;

Vicecampioană a României de cinci ori: 1973, 1982, 1983, 1994, 1995;

Ocupantă a locului trei de şapte: 1967, 1975, 1977, 1984, 1986, 1990, 1993;

Câştigătoare a Cupei României de şase ori: 1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993;

Finalistă a Cupei României de cinci ori: 1975, 1985, 1994, 1998, 2000;

Semifinalistă a Cupei UEFA: 1983;

Sfertfinalistă a CCE: 1982.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.