Vicente Del Bosque a jucat pe „Centralul“ din Bănie

Cel mai titrat antrenor al momentului, selecţionerul Spaniei, a evoluat la Craiova, împotriva României, pe stadionul Universităţii.

Pe 4 aprilie 1979, într-un meci din preliminariile CE, România a disputat partida cu naţionala Spaniei pe stadionul „Central“ din Craiova, cu 40.000 de spectatori în tribune. O tempora! Întâlnirea s-a terminat la egalitate, 2-2 (0-0), autorii golurilor fiind: Dudu Georgescu (’56 p, 64), respectiv Dani (’58,’70).
Selecţionerul României, Ştefan Kovacs, a folosit formaţia: Silviu Lung – M. Zamfir, Cornel Dinu (cpt.), Sameş, Lucuţă – Liţă Dumitru (’80, Costică Ştefănescu), Boloni, Romilă – Mircea Lucescu (’51, Crişan), Dudu Georgescu, Marcu. Internaţionalul Universităţii, Zoltan Crişan, a evoluat doar nouă minute deoarece în min. 60, în urma unei altercaţii cu fundaşul San Jose, amândoi au fost eliminaţi, primind cartonaş roşu de la arbitrul belgian Marcel van Langenhove. Silviu Lung, aflat la al doilea său meci în poarta naţionalei, a jucat în acea partidă având hepatită fără să ştie! „Nu m-am simţit prea bine atunci, dar n-am ştiut ce am…“, a spus Lung. A aflat a doua zi, fiind internat în spital. În acel sezon, 1979-1980, din cauza hepatitei, Lung n-a jucat decât în câteva meciuri ale Ştiinţei, titular fiind Gabi Boldici.
Spania (selecţioner, Ladislao Kubala) a evoluat în distribuţia: Arconada – Marcelino Cao, Felipe, Alesanco, San Jose – Villar, Del Bosque (’61, Cundi), Asensi – Dani, Ruben Cano, Quini (’88, Carrasco).
Fostul internaţional al „campioanei unei mari iubiri“, Mitică Marcu, a rememorat duelul din 1979 cu Del Bosque, actualul selecţioner al campioanei europene 2012, Spania: „O asemenea întâlnire nu se uită uşor, deşi unele detalii ale meciului nu le mai ţin minte… Nu l-am avut adversar direct pe Del Bosque, el a jucat mijlocaş, un fel de coordonator. M-am contrat, în schimb, cu Alesanco, el era în zona centrală a apărării Spaniei. Ce pot spune despre Del Bosque, ca fotbalist? Era un jucător tehnic, ştia jocul, cum zicem noi, fotbaliştii. Nu întâmplător a ajuns ceea ce a ajuns“. Dumitru Marcu este în prezent secretar general al Gloriei Buzău.

Ştefănescu: Era un fotbalist-metronom la mijlocul terenului

După acest meci, căpitan al naţionalei a fost numit Ştefănescu. Despre acea partidă cu ibericii, Costică Ştefănescu a declarat: „Un meci cu Spania este un… meci cu Spania! Dintotdeauna ibericii au fost fotbalişti de carate, ca şi acum. În acea întâlnire de la Craiova, eu am jucat doar zece minute, dar am văzut meciul de pe banca de rezerve. Del Bosque, subiectul zilei, pot să spun că era un fotbalist-metronom la mijlocul terenului, bun organizator, tehnic, dar destul de lent. Era, în schimb, un foarte bun pasator, implicat şi în fazele defensive“. Vorbind despre antrenorul Del Bosque, considerat în prezent cel mai titrat tehnician, fostul căpitan al Craiovei Maxima a afirmat: „E normal să aibă rezultate performante, în condiţiile în care are o asemenea materie primă! El nu a ieşit în evidenţă, ci echipa. Cu asemenea fotbalişti de excepţie, un antrenor poate să se facă remarcat. Nu cumva să se înţeleagă însă că diminuez meritele deosebite ale antrenorului Del Bosque!“.

Ion Jianu – GdS

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.