Atletism – Ancuţa Bobocel şi Anca Heltne, calificate în finală

Campionatele europene de atletism de la Helsinki au continuat joi cu bune şi rele pentru delegaţia României, Ancuţa Bobocel (foto) calificându-se cu un timp onorabil, 9’40″88/100, locul 5 în prima semifinală, în ultimul act al probei, de sâmbătă seara (19,55), iar Anca Heltne a reuşit o nesperată calificare în finala de vineri seara la aruncarea greutăţii, cu ultimul rezultat al preliminariilor, 16,70 m, informează Agerpres. Ea vine după 2 ani de pauză forţată, astfel că această prezenţă în elită poate reprezenta un nou început. Însă reuniunea de joi dimineaţa a început într-un mod de-a dreptul straniu pentru reprezentanţii noştri: prezentă în prima semifinală a probei de 400 m garduri, Angela Moroşanu a condus mai bine de 300 de metri cursa, dar înaintea ultimului gard a început să se clatine, a trecut cu dificultate obstacolul, după care pur şi simplu a luat-o la pas. Purtătoarea de cuvânt a Federaţiei române de atletism, Cristina Vladu, a declarat: „Angela nu s-a accidentat, pur şi simplu, caz foarte rar, s-a blocat, psihic, nu a mai putut să alerge, nici ea nu-şi explică prea bine ce s-a întâmplat. De mai bine de un an are curse puţine, iar acum a avut acest blocaj incredibil. Singura lumină în această situaţie este că nu s-a accidentat, astfel că va putea participa la Jocurile Olimpice, pentru care a trecut cu un rezultat bun baremul şi se speră să aibă timp să-şi revină”.

O altă speranţă a delegaţiei române, triplusaltistul Marian Oprea, a ratat complet calificările de joi: a avut o primă încercare reuşită modestă, de doar 16,17 m (baremul a fost unul abordabil, de doar 16,75 m), după care a acuzat dureri la un călcâi, depăşind ultimele două sărituri regulamentare. Practic, fostul vicecampion olimpic la Atena-2004 este ieşit din cursa olimpică, deşi ar mai avea un concurs în care ar putea să facă baremul de 17,20 m, la Campionatele naţionale de la sfârşitul săptămânii viitoare, data-limită pentru Londra la atletism fiind 8 iulie.
În reuniunea de joi după-amiază, sportivii români vor fi prezenţi în trei probe: în finala la 5.000 m, unde aleargă, de la ora 17,35, Roxana Bârcă, în semifinalele la 800 m masculin, unde Ionuţ Zăizan concurează în seria a 3-a (18,21), şi în semifinalele la 800 m feminin, cu Mirela Lavric la startul primei serii (19,05).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.