DA’ LICENŢA, CINE IA LICENŢA?

„Îţi place să fi patron de fotbal? Banii jos şi taxele la zi!“, cam asta vor să spună Mircea Sandu şi Viorel Duru fluturând circularele UEFA privind licenţierea cluburilor.

 

Viorel Duru, Directorul Direcţiei de Licenţe din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, anunţă vremuri grele pentru cluburi. Formaţiile care vor dori să obţină licenţa sunt obligate să-şi achite toate datoriile către stat. Comitetul Executiv al FRF scosese această regulă în luna iulie, dar „federalii“ au revenit asupra ei. „Regulamentul spune foarte clar că, pentru a obţine licenţa, cluburile trebuie să achite toate restanţele financiare către jucători, antrenori, staff şi taxele sociale şi impozitiele aferente. Accentuez acest lucru, pentru că, în luna iunie, Comitetul Executiv luase decizia de a scoate plata către bugetul statului dintre condiţiile de bază pentru obţinerea licenţei. În luna noiembrie, când s-a aprobat noul regulament de licenţiere, s-a revenit asupra acestei hotărâri. Drept urmare, trebuie plătite toate datoriile către stat aferente plăţii salariilor angajaţilor, ca şi până acum, din 2003, de când a început sistemul de licenţiere la Liga I. Pe 31 mai se încheie procesul de licenţiere, iar la începutul lunii iunie se face un Comitet Executiv, care ia act de hotararile Comisiilor de licenţiere. Acum s-a dat prin jurisdicţie Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne să judece în ultimă instanţă şi trebuie să dea hotărârea definitivă şi irevocabilă până la finalul lunii mai, pentru ca, la începutul lunii iunie, Comitetul Executiv să aibă toate datele. Cluburile care nu îndeplinesc condiţiile de Liga I sunt trimise în eşalonul secund, dacă respectă şi criteriile de acolo. Din 2013-2014, şi cluburile din Liga a II-a trebuie să achite taxele către stat, aferente plăţii salariilor, pentru a obţine licenţa.  În regulament se spune că clubul solicitant de licenţă nu trebuie să aiba restanţe la 31decembrie 2011. Dacă le are, trebuie achitate până la 31 martie 2012. Dacă la acea dată mai sunt restanţe financiare neachitate către jucători, antrenori sau bugetul statului ori alte cluburi, nu va primi licenţa!   Actele sunt trimise la TAS de clubul care contestă decizia luată în Comisiile de Licenţiere. Se judecă până în jur de 29 aprilie în instanţă de fond, iar Comisia de Apel până in mai. Cluburile se pot adresa la TAS până pe 15 mai. În 16 zile se ia o decizie definitivă şi irevocabilă”, a declarat Viorel Duru pentru Sport Total FM.
Impozitele şi taxele către bugetul de stat trebuie achitate până la data de 31 decembrie. Echipele care nu vor reuşi să se încadreze în acest interval mai pot plăti până pe data de 31 mai 2012, dată la care se încheie procesul de licenţiere.
Această regulă va deveni obligatorie şi pentru echipele din Liga a II-a începând cu sezonul 2013-2014.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.