ÎCCJ a „fluierat“ în favoarea FRF

Decizia ÎCCJ a fost favorabilă FRF în litigiul cu Universitatea Craiova, instanţa supremă ajungând la concluzia că oficialii Ştiinţei „ar fi trebuit să se adreseze TAS“.

mircea-sandu-nasu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat o soluţie în favoarea FRF, în dosarul în care Universitatea Craiova a contestat un articol din regulamentul federaţiei, care obligă cluburile să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în mod irevocabil că prevederile regulamentare privind obligativitatea cluburilor de a se adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv sunt perfect legale. Modificând hotărârea instanţei inferioare (Curtea de Apel Bucureşti), Înalta Curte a dat dreptate FRF şi a respins cererea SC Fotbal Club U Craiova SA (în insolvenţă) de a declara nelegale prevederile articolului 36.17 din Regulamentul FRF privind Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal (Dosarul 4186/2/2012). În contextul acestei hotărâri judecătoreşti, recursul clubului condus de domnul Mititelu la altă instanţă decât Tribunalul de la Lausanne apare ca o încălcare flagrantă a normelor în comun agreate de membrii Federaţiei. Sancţiunea pentru această încălcare este şi ea expres stipulată în cadrul art. 18 alin. (1) lit. b) din Statut – excluderea“, se arată într-un comunicat postat ieri pe frf.ro.
Reamintim că în iulie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte excepţia de nelegalitate a regulamentelor fotbalistice invocată de FC Universitatea Craiova, declarând nelegal şi neconstituţional articolul 36.17 din Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorului de fotbal. Articolul 36.17 prevede că „deciziile Comisiei de Recurs a FRF/LPF sunt definitive şi executorii şi pot fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului în condiţiile arătate de statutul FRF“. FRF a exclus clubul Universitatea Craiova pentru că s-a adresat instanţelor civile în loc să se adreseze TAS.
Într-un alt dosar, Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 25 iunie 2012, cererea clubului Universitatea Craiova de anulare a excluderii provizorii a grupării conduse de Adrian Mititelu din 20 iunie 2011, hotărâtă de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. FRF a făcut recurs la ÎCCJ la această decizie.

Mircea Sandu exultă, Mititelu nu se sperie 

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a afirmat după aflarea deciziei ÎCCJ că forul fotbalistic a acţionat întotdeauna legal, în conformitate cu prevederile regulamentelor şi statutelor pe care toate cluburile afiliate au agreat să le respecte. „Deciziile definitive şi irevocabile pe care începem să le primim confirmă faptul că Adrian Mititelu a iniţiat acţiuni juridice absurde împotriva FRF şi a manipulat suporterii şi opinia publică, pentru a încerca să influenţeze justiţia. Aşteptăm cu încredere şi hotărârea din toamnă a ÎCCJ, cu privire la decizia de dezafiliere a clubului condus de Adrian Mititelu“, a declarat Mircea Sandu, pentru Mediafax.
La rândul său, Adrian Mititelu, finanţatorul Universităţii Craiova, susţine că decizia ÎCCJ nu are prea mare importanţă, pentru că adevărata bătălie cu FRF se va da în toamnă. „Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu afectează clubul de fotbal. Sentinţa dă o gură de oxigen FRF, dar ea spune doar că prevederea privind judecarea la TAS este legală. Ea nu-mi interzice mie dreptul de a mă adresa instanţelor naţionale. Acest proces este disjuns din cel în care ne-am judecat cu Victor Piţurcă pentru cele şapte milioane de euro şi pe care l-am câştigat definitiv şi irevocabil. Adevăratul proces în care se decide dezafilierea se judecă la toamnă, în septembrie sau octombrie. Pentru acel proces am eu emoţii. În cazul acestei sentinţe, FRF se foloseşte de o minută de şapte rânduri şi apoi prezintă ce vrea Sandu Mircea. Repet: prin această sentinţă se acceptă recursul la decizia Curţii de Apel Bucureşti făcut de FRF şi ni se respinge nouă recursul referitor la legalitatea unui articol din regulamentul FRF, dar nu interzice dreptul meu de a mă adresa instanţelor din ţară“, a declarat Adrian Mititelu, pentru GdS şi sport-vartos.ro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.