Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, deferiţi justiţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe conducătorii fotbalului românesc în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, acuzându-i de abuz în serviciu.

INAUGURARE - STADION ION OBLEMENCO
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova fiind acuzaţi de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au fost trimise în judecată instituţiile conduse de cei doi, respectiv FRF şi LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru. De asemenea, procurorii DNA consideră că „Naşu’“ şi „Mitică de Ligă“ au produs bugetului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj şi clubului de fotbal un prejudiciu total de 15.800.000 de lei. Altfel s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale conducătorilor FRF şi LPF.

Iată comunicatul remis de Direcţia Naţională Anticorupţie:
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Sandu Mircea, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), şi Dragomir Dumitru, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) şi vicepreşedinte al FRF, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr.78/2000) şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru, precum şi a persoanelor juridice fără scop patrimonial, FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE FOTBAL şi LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Pe 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA. Excluderea a fost pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpaţii Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal, şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.
Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanţii ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu, şi Dumitru Dragomir. La baza acuzaţiilor formulate împotriva SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA au stat o serie de acţiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acţiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federaţiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpaţi drept încălcare gravă a statutului.
Deşi măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011.
Ulterior, pe 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA, a fost adoptată cu ‘un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp’.
Concret, ca urmare a deciziei de excludere a SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA din Federaţia Română de Fotbal, contractele civile dintre SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar jucătorii au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nici o contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului. Mai precis, pe 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA şi totodată indisponibilizase 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 de lei.
Suma respectivă de 15.800.000 de lei este considerată prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.
Având în vedere că membrii Comitetului Executiv al FRF (alţii decât inculpaţii Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir) prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011 şi-au exercitat votul referitor la excluderea SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă, faţă de aceştia (zece persoane fizice) s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DNA.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.