Tenis – Ţiriac: Nu mă sinucid dacă Nadal nu va mai veni la turneul de la Madrid


Fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat într-un interviu acordat cotidianului ABC că Rafael Nadal este foarte important pentru sportul mondial, dar dacă spaniolul nu va veni anul viitor la turneul de la Madrid el nu se va „sinucide”.
„Dacă nu vine, promit că nu o să-mi trag una în cap, dacă nu vine nu mă voi sinucide. Nu pot face mai mult. Nadal este influenţat de anturajul său. A vorbit la cald după o înfrângere. Nu îi voi schimba modul de a gândi, nu pot să spun dacă vine sau nu. El este foarte important pentru sportul mondial şi pentru Spania. La fel şi Federer sau Djokovici”, a spus Ţiriac, conform Mediafax.
Ion Ţiriac a precizat că respectă faptul că unii jucători nu vor ca zgura să fie albastră, dar el nu poate să accepte asta. „Asta este viaţa. Ce vreţi să fac pentru ca Nadal să nu se supere? Întotdeauna a primit tot ce a dorit. Eu nu pot să joc pentru Nadal deoarece nu am jucat niciodată atât de bine ca el. Respect faptul că ei nu vor zgura albastră, dar nu pot accepta. Să mi se dea argumente. Să nu mi se vorbească de tradiţie, repet în America este gri sau verde, în India este maro… În atletism pista este albastră, la Jocurile Olimpice de la Londra hocheiul se va juca pe albastru… Nu se cheltuiesc mii de euro fără să se facă teste. Pentru un teren albastru se investeşte de cinci ori mai mult decât pentru unul normal. Eu sunt convins, deşi nu contează, nu eu sunt cel care joacă”, a explicat el.
Întrebat dacă poate supravieţui Madridul fără Nadal şi Novak Djokovici, Ion Ţiriac a răspuns: „Tenisul înseamnă mai mult. I-am văzut pe Laver, Emerson, Newcombe, Connors, Năstase, Borg, Agassi, McEnroe, spaniolii… Jucătorul vine şi pleacă, sportul rămâne. Sunt doi sau trei jucători în prezent care sunt foarte importanţi, este adevărat. Dar un promotor ştie că un mare eveniment nu se poate clădi pe un singur tenisman. Dimpotrivă. Acest turneu este foarte mare, în zece ani a progresat cel mai mult. Spania merită acest turneu. Spania va mai avea cinci de Nadal în viitor, deşi nu va fi uşor, pentru că astfel de jucători nu se cumpără. Un Nadal se naşte. Îl consider pe Nadal o persoană magnifică, îl admir pentru cum joacă şi mai mult pentru că a rămas cu picioarele pe pământ în ciuda a tot ce a câştigat şi a banilor obţinuţi. Este o persoană normală, foarte importantă pentru Spania şi pentru acest turneu”.
Ţiriac consideră că Spania are un potenţial imens în ceea ce priveşte tenisul şi nu depinde numai de Nadal. „Spania a câştigat Cupa Davis fără Nadal. În Argentina. Spania este un potenţial imens. Domnul Nadal s-a născut în tenis, îmi amintesc că Manolo Santana mi-a cerut o invitaţie pentru un copil, despre care spunea că va fi foarte bun. Era anul 2002. Nadal s-a născut şi va muri în tenis. Oamenii îşi vor aminti întotdeauna de el ca de un mare campion al tenisului. Sunt sigur că domnul Nadal, care este foarte generos, va da înapoi tenisului o parte din ceea ce a primit”, a adăugat fostul sportiv.
Ion Ţiriac a menţionat că a intuit că vor exista critici încă din prima zi, când a văzut că zgura este alunecoasă. „Ceea ce mă deranjează este că niciun ziarist nu a spus că albastrul este mai bun decât culoarea roşie. Mingea se vede mai bine şi spectatorul este încântat, ceea ce mă interesa foarte mult. Îmi asum criticile. Dar eu nu fac pista. Eu sunt nimeni aici, nu am nicio funcţie. Sunt convins că albastrul dă o vizibilitate mai bună, se vede mingea tot timpul. Administratorii din tenis au evaluat situaţia. Au trimis oameni să testeze zgura, au luat probe chimice pentru a confirma că nu există ceva nociv. Au fost cinci ani de teste. Eu nu pot să spun mai mult. Nu am petrecut mai mult de doi la sută din timpul meu pentru sport, pentru că am şi alte lucruri de făcut”, a explicat el.
Ţiriac a declarat că nu a vorbit aproape cu niciun jucător despre zgură, dar i s-a comunicat că majoritatea sportivilor este de acord cu culoarea albastră. „Nu ştiu dacă zgura albastră va rămâne. ATP decide. Mie nu trebuie să mi se spună nimic, de aceea există un director al turneului. Eu pot să spun ce gândesc, pentru că am trăit în tenis ultimii 55 de ani, pentru că am colaborat cu şase campioni mondiali, pentru că am educat copii de 14 ani până când au ajuns sus, ca Vilas, Năstase, Leconte, Becker, Ivanisevic, Safin… Ştiu un pic de tenis şi cred că trebuie să progreseze. De fiecare dată când se schimbă ceva sunt probleme. Mai întâi la tie break, apoi la mingea galbenă, la hawkeye… Mereu au fost nemulţumiri”, a încheiat Ion Ţiriac.
Tenismanul spaniol Rafael Nadal a lăsat să se înţeleagă joi, după eliminarea de la Madrid în faza optimilor de finală, că în 2013 în calendarul său va fi un turneu mai puţin, în cazul în care conducerea competiţiei va insista să se joace în continuare pe zgură albastră.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.