„Tunarul“, comemorat

Oblemenco

Fostul mare fotbalist al Universităţii Craiova, Ion Oblemenco, nu a fost uitat de cei cu sufletul alb-albastru. Ieri, zi în care „Tunarul“ ar fi împlinit 68 de ani, o delegaţie a Universităţii Craiova, condusă de preşedintele Marcel Iancu, a fost prezentă la mormântul marelui atacant din cimitirul Ungureni şi la statuia de la stadionul ce-i poartă numele, depunând coroane de flori în memoria acestuia.
Ion Oblemenco, născut pe 13 mai 1945 în oraşul Corabia (judeţul Olt), a fost golgheter al Ştiinţei în nouă sezoane şi al României în patru ediţii (1967, 1970, 1972, 1973). Alte performanţe legate de numele său şi al Ştiinţei sunt titlul de campion în ediţia 1973-1974 (ca jucător), iar ca antrenor campion în 1979-1980 (ca secund) şi câştigător al eventului campionat-cupă în sezonul 1980-1981 (ca principal). Sub culorile alb-albastre a evoluat în nouă meciuri în cupele europene, marcând patru goluri (cu Fiorentina, Atvidaberg – 2 şi cu Steaua Roşie Belgrad). În ciuda eficienţei sale din teren, „Tunarul“ nu a jucat nici un minut în meciurile oficiale ale echipei naţionale, deşi în turneul amical al tricolorilor din Brazilia (ianuarie-februarie 1968) a fost golgheterul României, cu nouă goluri înscrise, depăşindu-i, ca număr de goluri, pe Pîrcălab, Ion Ionescu şi Mircea Lucescu.
În octombrie 1972, Ion Oblemenco a suferit două operaţii de ulcer duodenal, iar după cea de-a doua intervenţie s-a aflat într-o situaţie critică, între viaţă şi moarte. În toamna anului 1980, a fost dezvelită statuia lui în faţa stadionului Central, lucrare a sculptorului Anton Barbu-Panaghia.
În Cupa Campionilor Europeni (sezonul 1981-1982), Ştiinţa lui Oblemenco a ajuns, în premieră pentru fotbalul românesc, în „primăvara europeană“ a competiţiei, dar, după încheierea sezonului intern, el a fost demis de la conducerea tehnică a Universităţii, deşi echipa s-a clasat pe locul doi în campionat şi a obţinut accederea în cupele europene.
Existenţa lui Ion Oblemenco s-a sfârşit pe 1 septembrie 1996 în Africa, pe când era antrenor al unei formaţii din Maroc, Hassania Union Sport din Agadir (HUSA). Avea doar 51 de ani…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.